Blog

Chiafrön

Du har väl inte undgått alla skriverier om chiafrön? Hur enkelt, gott och nyttigt det är? Och vet du, vi håller med. Fröna har vi så klart i lilla lanthandeln. Vi har också lite olika tips vad man kan göra med dem.

Enkla snabba mellanmål. Nyttig frukost. Festlig dessert.

Vårt grundrecept

3 msk chiafrön

2 dl cocosmjölk

1 tsk kanel eller annan smaksättning

Blanda ingredienserna och låt stå kallt i minst sex timmar. Sen är det klart att äta!

Serveras med:

– fruktsallad

– syrliga bär och någon av våra goda siraper från Jokkmokks Bär

– nötter och fröer

Endast fantasin sätter gränser:)

Vi har testat och bytt ut cocosmjölken

Chokladig chiapudding

3 msk chiafrön

1,5 dl mjölk

0,5 dl grädde

50 gram smält mörk choklad av finare kvalitet

Apelsin och ingefära

3 msk chiafrön

1 dl cocosmjölk

1 dl färskpressad apelsinjuice

1 msk färskriven ingefära (ta mer om du tycker att det blir för klen smak)

Chia betyder styrka och det är ju ett passande namn till något så litet som ger så mycket energi på ett enkelt sätt. Chiafrön är rika på Omega 3, fibrer, protein, kalcium och vitaminer.

Chia använts sedan urminnes tider av Aztekerna och har sitt ursprung i Mexiko.

Chiafrön är glutenfria.