När är kladdkakan är färdig?

Att baka kladdkakor är en storfavorit bland åtminstone det Svenska folket. Den har förmodligen blivit så populär eftersom den är så lätt att baka, men samtidigt fruktansvärt god. Kladdkakan passar under alla årstider, men serveras med fördel tillsammans med färska jordgubbar under sommarhalvåret. Vintertid räcker glass eller grädde väldigt långt, men om man gärna vill ha någonting fruktigt till passar även banan väldigt bra med chokladen.

Svårigheten men kladdkakan är dock att få till den sådär perfekt kladdig – varken lös smet eller fast rakt igenom. Hur pass kladdig man vill ha sin kladdkaka är såklart upp till var och en, men den klassiska kladdkakan ska gärna vara rätt kladdig i mitten och lite seg ut mot kanterna. Det kan vara svårt att veta när det är dags att ta ut kakan ur ugnen. Eftersom alla ugnar är olika bra på olika temperaturer så kan man inte alltid stirra sig blind på tiden som står i receptet. Man kan lätt bli lurad av att kakan ser näst intill flytande ut när man tar ut den och därför sätter in den i ugnen ett tag till. Då får man garanterat en väldigt torr kaka. Kladdkakan stelnar nämligen mycket när den svalnar, så den kakan som inte ser klar ut kan vara perfekt. Ett hett tips för att se på ett ungefär hur kakan kommer bli är därför att titta på kanterna av kakan istället för i mitten. När du börjar se små sprickor i kanterna kan du räkna med att kakan är perfekt.