Baka veganskt

Får du panikartade känslor när du ska bjuda en vegan på fika? Då är du inte ensam. Att baka till veganer kan kännas nästintill omöjligt om man inte har erfarenhet av det, men sanningen är att det är långt ifrån omöjligt. Många veganska kakor smakar, tro det eller ej, precis lika gott som vilken annan kaka som helst och i många fall känner man inte skillnaden.

Vissa saker i bakverk är lättare och mer självklara än andra när man ska börja ersätta dem. Mjölk gåt exempelvis lätt att ersätta med havredryck eller någon nötdryck och grädde likaså. Ägg däremot kan vara det folk tycket är klurigare. Hur får man kakan att sitta ihop utan ägg egentligen? Svaret finns där man kanske minst anat det – i kikärtspaketet. Det låter konstigt, men är faktiskt helt sant. Vattnet som kikärtorna ligger förpackade i (även kallat aquafaba) är ett perfekt substitut för ägg och kommer göra din kaka fast och fin. Man kan tro att kikärtsspad ska ge konstig smak till kakan, men det smakar faktiskt ingenting alls när det väl är färdigbakat.

Även för icke-veganer är detta ett superbra tips om man vill variera sig i vad man äter. Det är även en fördel eftersom man använder någonting som annars skulle kastats. Det är inte så många som vet att man kan ta vara på kikärtsspadet, men när man väl testat baka på det så slänger man aldrig bort det igen. Våga prova någonting nytt, för du kommer inte bli besviken på resultatet.