Bloggen

Baka efter säsong

Bakning är en aktivitet som engagerar och tycks om av många, stora som små. Det är en klassiker att bjuda på fika när man får besök och ses av många som en fin och trevlig gest. Typerna av bakverk är många, men de flesta kan hitta åtminstone någonting de tycker om. Mjuka och hårda kakor, bakade i ugn eller kylda cheesecakes och rawfood-kakor. Det går alltid att baka någonting, oavsett om man har begränsningar i vad man äter eller inte.

Någonting som kan vara smart att tänka på är dock att baka efter säsong. Många gillar frukt och bär i sina kakor, men dessa är olika goda och lättillgängliga beroende på årstid. Under sommaren när de svenska jordgubbarna mognar passar det bra att baka en god jordgubbstårta, medan det på hösten är mer lämpligt med exempelvis äppelpaj. Under vintern när vi inte har speciellt mycket svenska råvaror får man vara noggrann med att köpa ekologiska frukter. Man vill inte äta överbesprutade och behandlade frukter. Försök odla så mycket du kan på egen hand, dessa frukter och bär brukar alltid vara godast. Har du inte möjlighet att göra det är det såklart en endast en enkel resa till affären som behövs. Tänk dock på att en extra biltur för lite frukt kommer släppa ut onödiga avgaser. Bättre alternativ för att spara på miljön är om du kan cykla, eller varför inte införskaffa dig en elmoped?

Kolla upp vad just du kan odla själv eller vilka frukter som är i säsong just nu och ta på dig förklädet – för här ska bakas goda fruktkakor!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *