Bloggen

Saffran – den exklusiva kryddan

Det har inte alltid varit enkelt att köpa saffran. Idag är det dock väldigt enkelt att göra det. Du kan köpa denna exklusiva krydda i både matbutiker, apotek och till och med i onlinebutiker. Förr var det inte bara svårt att köpa saffran, utan det var också mycket dyrt. Det är fortfarande dyrt, men inte i jämförelse med priserna som gällde förut. Saffran har använts i många olika recept i århundraden och är en populär ingrediens i indiska, spanska och mellanösterns kök – men såklart även i bakverk främst under juletider.

Saffran är en av de dyraste kryddorna på grund av dess arbetsintensiva skördeprocess. Safrankrokusen blommar bara i ungefär 10 dagar per år och varje blomma producerar tre dyrbara trådar av saffran som måste plockas för hand. För 500 gram saffran krävs mer än 14 000 blommor – vilket tar över fyra timmar att skörda manuellt. Denna omständliga process gör det svårt att hålla jämna steg med den höga efterfrågan på denna exklusiva krydda.
Baka med saffran
Den exklusiva kryddan gör att de bakverk du bakar med saffran känna lite extra lyxiga och goda. Eftersom saffran har en intensiv smak bör du börja med att tillsätta en nypa saffran när du bakar. Du kan även mala trådarna till ett pulver och blanda dem med andra ingredienser, eller blanda dem i vätska som smält smör eller grädde innan du lägger till det i ditt recept.

Saffran är inte bara känd för sin unika smak – utan också för sina många hälsofördelar. Den är rik på antioxidanter som kan bidra till att minska inflammation och skydda mot skador orsakade av fria radikaler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *